Hulp bij corona problemen

Geldzorgen door corona

zelf (4).JPG

Door het coronavirus kun je te maken krijgen met een daling van je inkomen. Soms komt er helemaal geen geld meer binnen, maar je kosten blijven wel doorlopen. Welke regelingen en

voorzieningen zijn er dan? En welke keuzes moet je maken?

Tips:

  • Maak een overzicht van je inkomsten en vaste lasten. Waar gaat het geld naartoe en waar kan je mogelijk nog op besparen.

  • Belangrijkste vaste lasten om te betalen zijn: de huur/hypotheek, energie, water, zorgverzekering. Als er een probleem is met betalen, ga dan direct in gesprek met het bedrijf en leg je situatie uit.

  • Als het inkomen daalt of wegvalt bestaat er mogelijk recht op:

  1. een werkloosheidsuitkering (UWV) of een bijstandsuitkering (werkplein Fivelingo)

  2. (extra) toeslagen. Via www.toeslagen.nl van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om na te gaan of er recht is.

  • Als het inkomen daalt tot het sociaal minimum, dan kom je mogelijk in aanmerking voor gemeentelijke minimaregelingen.

  • In het geval je bericht hebt ontvangen dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen en dit lukt niet voor 1 mei 2020, dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen. Uitstel wordt meestal gegeven tot 1 september 2020. Uitstel kun je regelen via de belastingtelefoon of via mijnbelastingdienst.nl

  • Ben je een zzp’er? Dan kun je als gevolg van het coronavirus tijdelijk financiële steun onder voorwaarden krijgen via de gemeente zie hiervoor: https://werkpleinfivelingo.nl/zzp-corona/.

Op de website www.wijzeringeldzaken.nl staan nog meer tips over geldzaken.

Kom je er niet uit? Zijn brieven niet duidelijk? Wil je hulp om bijvoorbeeld na te gaan of er recht is op zorgtoeslag of een andere inkomensondersteunende regeling? Neem contact op met de Sociaal Raadslieden bij SWD. U kunt ‘s ochtends bellen met ons algemene nummer: 0596 – 650 787 of via het mobiele nummer:

Dennis Huisman: van maandag tot donderdag in de ochtenden: 06 - 5161 9769

Jolanda van de Kamp: van dinsdag tot donderdag in de ochtenden: 06 - 5169 8822

Ook kunt u via hen een afspraak maken met het Steunpunt Administratie.