Hulp bij corona problemen

Landelijke initiatieven

blokken.jpg

Er zijn in Nederland veel landelijke initiatieven gestart in de afgelopen periode. Hieronder staan er een aantal vermeld.

 • Rode Kruis, heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn 070-4455888

 • Anbo informatielijn en boodschappen, ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben, hulp bij boodschappen nodig hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen ook bellen met ANBO 0348–466666 of KBO-PCOB 030–3400600

 • Ben je zorginstelling en zoek je ondersteuning? kijk op de site covidvrijwilliger.nl

 • Werk je in de zorg en oppas nodig?

 • Als je in de zorg werkt en een oppas nodig hebt kijk op oppassistentgroningen.nl

 • Gewoon mensen die mensen willen helpen, kijk op de site

 • Steffie zet zich in voor iedereen die in eigen tempo door beeld, geluid en oefenen meer wil leren over belangrijke onderwerpen. Het inhoudelijk ontwerp werd gemaakt door Leer Zelf Online in opdracht het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Klik hier voor de site.

 • Voor meer informatie over het coronavirus en de maatregelen bezoek de site van het rivm of bel het landelijke nummer voor vragen over het coronavirus 0800 1351.

 • Overal in Nederland zetten talloze lokale organisaties en kerken zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Praktische hulp nodig? Een luisterend oor? Kijk op de site van 'niet alleen'

 • ​Digidagbesteding is een zelfvullend platform voor het delen van dagbestedingsmateriaal voor de gehandicaptenzorg in ‘corona tijd’. Dit platform is ontstaan vanuit de groep VG innovators. Er staan heel veel tips op die voor iedereen heel nuttig  en leuk zijn! Klik hier voor meer informatie.

 • De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 0767 000. Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn (Chatten is ook mogelijk en kan elke dag van 10.00 uur – 22.00 uur).

 • De Zilverlijn is een service voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers van het Ouderenfonds. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325 (gratis) of kijk op de site.

 • Ouderchat, heb jij vragen over opvoeden of opgroeien en is je kind 0 tot 5 jaar oud? Stel je vraag eenvoudig en anoniem via de Ouderchateen landelijk initiatief van de GroeiGids. Iedere werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur zitten jeugdverpleegkundigen van de GGD klaar om jouw vragen te beantwoorden.

 • Thuisgekookt.nl, ken of ben jij iemand voor wie het heel fijn zou zijn als een buurtgenoot een warme maaltijd (en andere boodschappen) komt brengen? Meld je aan op www.thuisgekookt.nl

 • De Nationale Thuisbingo, doet u ook mee? Iedereen met een computer, laptop of tablet kan met de Nationale ThuisBingo meespelen. Deelname aan deze online Bingo is mogelijk van maandag t/m vrijdag van 13.00-14.00 uur. Tijdens een uitzending worden minimaal drie rondes gespeeld en na elke ronde zal één van de winnaars telefonisch worden gecontacteerd.

 • Tessa Tinybot is een kleine, laagdrempelige sociale robot die structuur kan bieden aan mensen met een cognitieve beperking. Tessa kan ondersteunen in de dagstructuur met herinneringen, vragen, tips en persoonlijke muziek. De acties van Tessa kunnen op afstand worden ingesteld middels een app. Zo weet de gebruiker bijvoorbeeld wanneer hij/zij moet ontbijten of wanneer er een afspraak gepland staat. Er is nog geen uitgebreide conversatie mogelijk tussen Tessa en de gebruiker. Kijk hier voor meer informatie.

 • Met het fietslabyrint kunnen mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden in binnen- en buitenland. De fietsroutes worden getoond op een beeldscherm, welke is aangesloten op een hometrainer of bewegingstrainer. Wanneer de fietser stopt met trappen, stopt ook de fietsroute op het scherm. Het fietslabyrint wordt gebuikt in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, revalidatiecentra en ziekenhuizen. Mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen, kunnen op deze manier virtuele fietstochten maken. De fietsroutes zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof en zorgt ervoor dat mensen op een ontspannen manier in beweging kunnen blijven. Kijk hier voor meer informatie.

 • Corona Check, maakt u zich zorgen of heeft u klachten die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt? Met De Corona Check kunt u dagelijks gegevens over uw gezondheid doorgeven via uw smartphone of tablet. Een medisch team, ondersteund door de techniek, beoordeelt uw klachten en die neemt als het nodig is,  binnen 24 uur telefonisch contact met u op. 

 • MEE Groningen is gewoon bereikbaar, ook in deze coronatijd.
  Heb je hulp of ondersteuning nodig? Wil je graag duidelijke uitleg over het coronavirus? Kom je in een lastige situatie terecht en wil je met ons overleggen? Dat kan. Wij luisteren naar je. We wijzen je de weg of zoeken samen naar oplossingen.
  Dus bel ons, bel de MEE Advieslijn: 06 316 700 21 (op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur) of mail de MEE Advieslijn: aanmeldpunt@meegroningen.nl

 • Stichting Present, heb je onvoldoende middelen, netwerk en/of gezondheid om zelf klussen in en rondom je huis uit te voeren? Neem contact op met Stichting Present.