Senioren

Vrijwilligers en dementie

Door de groei van het aantal ouderen in ons land en daarbij ook het aantal ‘hoogbejaarde’ ouderen (80 jaar en ouder) zal ook dementie toe gaan nemen. (Beginnend)Dementerende ouderen wonen meestal nog gewoon thuis. Hulp in de eigen omgeving is hierbij erg belangrijk. Deze hulp komt vaak van de partner, familie of bekenden. Dat betekent veel, soms lichamelijk, zwaar werk. Maar het is ook vooral een grote mentale belasting.

 

Naast professionele hulpverlening kan soms ook een vrijwilliger een belangrijke rol krijgen in de zorg voor thuiswonende dementerenden. Dit zijn gespecialiseerde vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid door de afdeling preventie van de GGZ.

 

Een vrijwilliger kan soms helpen om het isolement te doorbreken. Een (over)belaste partner kan er even alleen op uit als de vrijwilliger langs komt. Ook kan deze een activiteit met de dementerende buitenshuis doen zodat de partner even thuis tot rust komt. Een luisterend oor voor de familie is soms ook heel belangrijk. Kortom, de vrijwilliger is voor dementerende, partner en familie soms een fijne steun en uitlaatklep. Er wordt altijd gestreefd naar een langdurig contact tussen vrijwilliger en dementerende en zijn familie, want terugkerend bekend gezicht is voor de dementerende van groot belang.

 

Wilt u meer informatie over deze hulp? Neem dan contact op met Karin Leertouwer,

0596 – 650 787 of k.leertouwer-bosker@s-w-d.nl.